m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Ilmavalgust näeb uus rahvusvaheline pilveatlas

IMG_6902v

Tutvu erinevate pilveliikidega ka meie pilvede koolis.

Maailma meteoroloogiaorganisatsioon (WMO) on uuendamas rahvusvahelist pilveatlast, mis oleks edaspidi kasutajasõbralik, digitaalne ja kättesaadav ka laiale publikule.

WMO kongressil, mis toimus 2015. a juunis, esitleti uuenevat pilveatlast, tehti  ka ettepanekuid tunnustada uusi pilveliike, sealhulgas inimtekkelisi, näiteks joonpilvi (ingl. k. contrails) lennunduses.

Vaatlusmeetodite komisjoni president Bertrand Calpini sõnul on pilveatlas WMO visiitkaart.

Rahvusvaheline pilveatlas töötati välja kui alusdokument toetamaks ilmaprognoose ja pikemaajalisi kliimaprognoose. Atlas on oluline koolitusvahend meteoroloogidele, samuti neile, kes töötavad lennunduses ja merel.

Pilveatlas on alati olnud väga populaarne ka ilmahuviliste ja pilveküttide hulgas.

Esimene rahvusvaheline pilveatlas, mis sisaldas 28 värvilist fotot,  avaldati Rahvusvahelisel Meteoroloogia konverentsil 1896. a.

Kasutuselolev pilveatlas, mis avaldati algselt 1956. a,  on kahes köites. I köide sisaldab üksikasjalikke tehnilisi juhendeid pilveliikide määramise  ning tekke kohta. II köide sisaldab ligi 220 fotot pilvede ja ilmanähtuste  (nt sademete tüübid, uduvine, vikerkaar ja välk) kohta. Viimati uuendati atlast 1987. aastal, mil lisati ka uusi fotosid.

Kasutusel olev rahvusvaheline pilveatlas on kättesaadav WMO kodulehel.

Mr Anderson Suurbritannia ilmateenistusest (Met Office) ja Kuninglikust Meteoroloogia Seltsist tegi WMO  rahvusvahelisele ekspertide komisjonile ettepaneku ajakohastada atlast, säilitades samal ajal olemasolevad fotod ja lisades uusi, näidates  geograafilisi ja hooajalisi erinevusi pilvede välimuses.

Atlase töögrupp kutsub avalikkust üles esitama uusi fotosid. Veebipõhine pilvede atlas peaks valmima 2016. a.

Fotod koos nn metaandmetega (teave, millal ja kus pilt on tehtud, koos kirjeldusega ilmaolukorrast) uue pilveatlase jaoks saab üles laadida aadressil http://wmo-cloudatlas.org/index.php/en/ Samas on ära toodud ka nõuded fotodele ja enim oodatud (haruldasemad) pilvevormid.

 

Samaaegselt korraldab Suurbritannias tegutsev Pilvevaatlejate Ühing fotokonkursi parima asperitas – pilve foto saamiseks: https://cloudappreciationsociety.org/asperitas-competition/

Nimetatud ühing on teinud WMO täitevnõukogule ettepaneku tunnustada ka viimastel aastatel tähelepanu pälvinud pilveliiki Undulatus asperatus. See saab ilmselt uue nime – Asperitas. (Asperatus tähendab ladina k. kare – omadussõna!).  Asperitas-pilvi iseloomustavad lained pilvede alusel. Pilve erinev valgustus ja paksus võib kaasa tuua dramaatilisi visuaalseid efekte.

Hinda meid!