m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Troopilised tervitused

Kõigepealt saame tunda vihma ja tuult, seejärel troopilist päritolu sooja päikest.

Algav nädal toob esmaspäeval (17.09) tiheda saju ja tugeva tuule, kui Skandinaaviast liigub üle Põhjalahe Soome kohale aktiivne madalrõhkkond (BIANCA).

Teisipäeval (18.09) tsüklon kaugeneb ning tuul rahuneb, ka õhk läheb lõuna poolt laieneva kõrgrõhuala (RODEGANG) toel kuivemaks.

Huvitavamad ilmasündmused leiavad samal päeval aset Briti saartel, kuhu saabub ilma tegema endine orkaan “Helene”. Selleks ajaks on Norra merel pöörlev madalrõhuala (CHRISTINA) “Helene” oma rüppe haaranud, kuid troopilise tsükloni varjatud energia püsib veel mõnda aega. Tuulega, mille iilid ulatuvad 30 m/s, on britid kindlasti harjunud, kuid vihma võib sadada tavapärasest enam.

Lisaks on “Helenel” kaasas ports troopilist soojust ning võib öelda, et osa sellest soojusest jõuab ka Eestisse, kuna atmosfääris valitsevad meie jaoks soodsad tingimused. Üsna mitmeks päevaks jääb Norra merele pöörlema madalrõhuala (CHRISTINA), millele pakub vastuseisu Euroopa sisealadel valitsev kõrgrõhuala (RODEGANG). Kahe võimsa rõhu vahel pöördub tugevnev õhuvool edelasse ning juba kolmapäeval (19.09) tõusevad päevamaksimumid Eestis üle 20 ºC. Praeguste mudelarvutuste järgi püsib soe Eesti kohal vähemalt kolm ööpäeva. Seejärel saabub astronoomiline sügis ja saadab selle aasta suve puhkusele, vähemalt ametlikult.

5 / 1 hindajat