m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Kuumus taandub Venemaale

Venemaalt ulatuv kõrgrõhuala (Queenie) sätib ennast vähehaaval minekule, kuid täna päeval (8.06.2019) jätkub selle serva mööda kaguvoolus niiske ja kuuma õhu juurdevool. Pilved arenevad kiiresti kõrguste suunas ning pärastlõunal ja õhtul sajab laialdaselt hoovihma. Mitmel pool on äikest, välistatud ei ole ka rahe ning äikesepilvede alused keeristormid ehk trombid. Sadu on mitmel pool tugev ning sajuhulgad ulatuvad 10-20 mm-ni. Tuul puhub kagust ja lõunast 2-8 m/s, kõrgete äikesepilvede all on tugevaid puhanguid, mille kiirus ulatub üle 15, kohati ka üle 20 m/s. Sooja tuleb 27..32, saarte rannikul ja hoogsadudes 20°C ümbruses.

Samal ajal on Põhjamerelt suundumas Norra rannikule aktiivne madalrõhkkond (Ivan), mille lohk eeloleval ööl (9.06.2019) üle mere Eestisse saabub ja tugevate vihmahoogude ning äikese abil kuuma õhu Venemaale lükkab.

Südaöö (9.06.2019) paiku jõuab saartele külm front ühes äikesevihmapilvedega. Pärast keskööd jõuab sadu mandrile ja laieneb hommikuks Ida-Eesti kohale. Lisanduda võib veel üle 10 mm vihma. Tuul puhub esialgu lõunakaarest 2-8 m/s, pärast keskööd pöördub edelasse ja läände ning tugevneb hommikuks saartel ja läänerannikul puhanguti 12 m/s. Sooja 13..18, Ida-Eestis kuni 21°C.

Hommikupoolik võib saartel olla juba sajuta ja selgineva taevaga, mandril on paljudes kohtades vihmahooge, tugevam on sadu idapoolses Eestis ning seal püsib ka äikeseoht. Pärastlõunaks taandub sadu Peipsi taha ning õhtuks selgineb ilm kõikjal. Edela- ja läänetuul tugevneb 5-11, puhanguti 15 m/s ning kannab jahedust juurde. Sooja on 19..24, läänepoolsel rannikul kohati 16°C.

 

4 / 2 hindajat