m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Palavus lahkub Eestist äikese saatel

Juuni viimastel päevadel (29.-30.06) asendub Eesti kohal olev troopiline palavus mõõduka soojaga. Kontrastide kohtumine põhjustab kiiresti ja kõrgele arenevaid äikesepilvi, millega kaasnevad intensiivsed sajuhood, tugevad tuulepuhangud ning rahe.

29.06. 2020

Hommikul läheneb Läänemerelt madalrõhulohk ning saartel areneb kohati vihmahooge. Mandril domineerib päike. Ida- ja kagutuul on suhteliselt rahulik, põhjarannikul tuntavam. Sooja on 20°C ringis.

Lõuna paiku liigub madalrõhulohk saartele ning Eesti lääne- ja lõunaosas algab kuumas õhumassis kiire hoovihma- ja äikesepilvede areng. Kirde-Eestis püsib päikeseline rannailm. Ida- ja kagutuul läheb veidi tugevamaks, põhjarannikul tõusevad puhangud üle 10 m/s, äikesepilvede all on iilid tugevamad. Sooja on 23.. 26°C, mõnes kohas veidi enamgi, sajupilvede all 20°C ringis.

Pärastlõunal jõuab madalrõhulohk mandrile ning äikesepilvede liin koondub Tallinn-Türi-Võru joonele. Õhuvool pöördub lõunasse ning edasine levimine ida suunas muutub aeglasemaks. Pigem muutuvad nii sadu kui äike mandri lääne-, kesk- ja lõunaosas intensiivsemaks. Saaremaalt on selleks ajaks suurem sadu läbi, Hiiumaal veel püsib hoovihma ja äikeseoht. Tuuleiilid lähevad äikesepilvede all tugevamaks ning võimalik, et sajab rahet. Kirde-Eestis püsib ilm sajuta, pilvi siiski lisandub. Sooja on 23..28°C, sajupilvede all 20°C ringis, saarte rannikul langeb õhutemperatuur juba jahedamas õhumassis 20°C-st madalamale.

Hilisõhtuks levivad vihmahood ja äike ka mandri idaserva ning mandri lääneosa vabaneb sajust.

 

30.06.2020  hommikupoolikul sajab Mandri-Eestis tugevat vihma, idapoolsetes maakondades on äikest. Pärastlõunal koondub tihedam sadu Eesti idaserva ja õhtuks lahkub Peipsi taha. Kuid saabuvas jahedamas õhumassis areneb rünksajupilvi, mis üle Eesti kohatisi sajuhooge ja äikest toovad. Oodatav sajuhulk 12 tunni jooksul on 25-50, kohati 70 mm. Läänekaarde pöörduv tuul tugevneb puhanguti 15-20 m/s, pärastlõunal võivad Kirde-Eesti rannikul puhangud ulatuda kuni 25 m/s.

Nädal jätkub aeg-ajalt sajuhoogudega, puhangulise tuulega ning mõõduka soojaga.

5 / 2 hindajat