m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

2020. aasta keskmine temperatuur rekordikursil

Ülemaailmne Meteoroloogia Organisatsioon (WMO) avaldas esialgse raporti 2020. aasta globaalse kliima seisundi kohta (WMO report on the State of the Global Climate in 2020, https://public.wmo.int/en/media/press-release/2020-track-be-one-of-three-warmest-years-record ). 2020. aasta on teel kolme kõige soojema aasta hulka. 2011-2020 saab olema ajaloo kõige soojem kümnend, sisaldades kuut kõige soojemat aastat alates 2015. aastast.

„Keskmine globaalne õhutemperatuur 2020. aastal saab olema umbes 1,2 kraadi kõrgem tööstuseelse perioodi (1850-1900) tasemest. On üks viiele võimalus, et see ulatub ajutiselt 1,5 kraadini aastaks 2024“, ütles WMO peasekretär professor Petteri Taalas.

„Rekordiliselt soojad aastad on tavaliselt kokku langenud tugeva El Niño nähtusega, nagu näiteks 2016. aastal. Praegu on La Niña, millel on globaalset temperatuuri jahutav mõju kuid mis ei ole olnud piisav pidurdamaks selle aasta kuumust. Vaatamata praegustele La Niña tingimustele on see aasta juba näidanud rekordilähedast kuumust võrreldes eelmise, 2016. aasta rekordiga,“ sõnas prof Taalas.

„2020 on kahjuks olnud järjekordne eriline aasta meie kliima jaoks. Me nägime uusi ekstreemseid temperatuure maismaal, merel ja eriti Arktikas. Põlengud hävitasid suuri alasid Austraalias, Siberis, USA läänerannikul ja Lõuna-Ameerikas, saates suitsuvoo ümbermaailmareisile. Me nägime Atlandil rekordilise arvu orkaane, sealhulgas ennenägematuid järjestikuseid 4 kategooria orkaane Kesk-Ameerikas novembris. Üleujutused Aafrikas ja Kagu-Aasias põhjustasid massiivse elanike ümberpaiknemise ja õõnestasid miljonite inimeste toidujulgeolekut“ ütles prof Taalas.

2020. aasta esialgne globaalse kliima seisundi raport põhineb õhutemperatuuri andmetel jaanuarist oktoobrini. Lõppraport avaldatakse märtsis 2021.

Aasta keskmine õhutemperatuur Eestis

Vaatamata viimaste päevade jahedusele on aasta keskmine õhutemperatuur Eestis liikumas rekordikursil.

2020. aasta keskmine õhutemperatuur tuleb Eestis kindlasti esimese kolme kõige soojema aasta hulka. Esimese 10 kõige soojemate aastate hulka kuuluvad vaid kaks aastat, mis ei pärine 21. sajandist, need on 1989 ja 1975. Seega on esimeste kõige soojemate aastate hulgas 8 aastat sellest sajandist.

Esialgsetel andmetel (11.12.2020 seisuga) on Eesti keskmine õhutemperatuur üle 8 kraadi (norm 6,0 °C). Arvestatuna 1961. aastast on Eestis kõige soojemad aastad 2015 ja 2019, mil Eesti keskmine õhutemperatuur oli 7,6 °C.

Õhutemperatuur kuude kaupa

Kuu keskmine õhutemperatuur oli normist madalam vaid kahel kuul – mais ja juulis. Normi lähedane oli õhutemperatuur kuu keskmisena aprillis ja augustis. Ülejäänud kuudel oli õhutemperatuur normist kõrgem. Eriliselt soojad olid nii jaanuar kui ka veebruar, mil Eesti keskmine õhutemperatuur oli rohkem kui 6 °C üle normi. Tavapäratult soe oli ka november, mis oli 4 °C normist soojem.

Detsembri esimene dekaad oli normist pisut soojem. Eesti keskmine õhutemperatuur –0,2 °C (norm –0,5 °C).

Detsembri kuu keskmise õhutemperatuuri norm on –2,0 °C.

 

 

 

5 / 2 hindajat